Mirja Andersson 2017-05-23T11:23:49+00:00

Project Description

Mirja Andersson

-Det bästa med Gällivare är öppenheten bland folk som bor här. Det är lätt att få vänner och överlag är alla väldigt trevliga och hjälpsamma.

Närheten till naturen och fjällen är också ett stort plus, berättar Mirja Andersson som tillsammans med sambon Anders Dahlin flyttade till Gällivare kommun för två år sedan.

Paret har alltid önskat att bo nära fjällvärlden och när Anders erbjöds en tjänst inom pelletiseringsforskningen på LKAB så kunde de börja leva sin dröm. Särskilt uppskattar de att Gällivare erbjuder riktig vinter och utmärkta längdskidspår.
-När jag bodde i Stockholm åkte jag i snitt skidor två veckor om året, oftast fick jag harva runt på något 400 m spår på någon golfbana där det låg några millimeter snö, skrattar Mirja. Nu är de bosatta i Koskullskulle och där har de nära till skidspåren och arbetet i LKAB.

Flytten har framförallt inneburit att Mirja får arbeta med något hon brinner för. Som egen företagare får hon styra över sitt eget arbete och vara ute i vackra miljöer. Företaget Fjällaktiv Lappland erbjuder guidade turer i Laponias fjällvärld, kurser i hur man torkar mat och cyklar för uthyrning.

mian_01

-Jag får arbeta med människor som gör något som de har drömt om och längtat efter, dessutom i underbar natur. De får möjligheten att utveckla sina kunskaper inom friluftsliv och jag erbjuder allt ifrån en grundkurs i turskidåkning till en vinterexpedition i Sareks nationalpark. Till sommaren väntar vandringar i Stora Sjöfallets nationalpark, för de som vill uppleva vandring i norrländsk midnattssol.

När Mirja och Anders är lediga njuter de av sina smultronställen i Gällivare, lågfjället Dundret och Bageri Baktanke, som förövrigt kammade hem guldet i Mack-SM 2012. Dundret erbjuder tystnad och vackra vyer inte långt från stan. Efter en skön topptur avslutas dagen bäst på bageriet.
-Godare bröd får man leta efter och bakelserna är ännu godare än de ser ut, avslutar Mirja med ett leende.